To Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας κι Ανάλυσης Διοξινών λειτουργεί από το 2002 στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις που πληρούν όλους τους όρους ασφαλείας κι εξειδικευμένο αναλυτικό εξοπλισμό που του παρέχουν τη δυνατότητα απομόνωσης και λεπτομερούς προσδιορισμού διοξινών και παρεμφερών ενώσεων σε διάφορα είδη δειγμάτων (π.χ. τρόφιμα, βιολογικά υγρά, περιβαλλοντικά δείγματα) και γενικότερα προσδιορισμού ουσιών σε ίχνη.

Γενικό πεδίο ενδιαφέροντος του Εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή αναλύσεων κι ο χαρακτηρισμός μορίων μικρού και μεγάλου μοριακού βάρους με μεθόδους φασματομετρίας μάζας, σε θέματα που αφορούν την υγεία, την ιατρική και το περιβάλλον.

To Εργαστήριο διενεργεί αναλύσεις διοξινών, φουρανίων και παρόμοιων με τις διοξίνες PCBs σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα (EPA 1613, EPA 1668) με κατάλληλη επεξεργασία του δείγματος και μέτρηση σε φασματογράφο μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας όπως ορίζονται στον κανονισμό 1883/2006/ΕΚ και την οδηγία 2002/70/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Εργαστήριο είναι διαπιστευμένο κατά ISO/EN 17025 από το ΕΣΥΔ (Αρ. Πιστ. 321) στα παρακάτω πεδία :
 Διοξίνες και PCBs σε τρόφιμα, ζωοτροφές, βιολογικά υγρά, και αέρα
 παραδιχλωροβενζόλιο και ναφθαλένιο σε μέλι και κερί
 χλωραμφαινικόλη σε μέλι και γάλα

Ακόμη το Εργαστήριο έχει ορισθεί Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αρ. 23358 απόφαση του ΕΦΕΤ, είναι εξουσιοδοτημένο Εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο της πενταχλωροφαινόλης σε τρόφιμα και είναι μέλος του δικτύου Εργαστηρίων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο διοξινών. Το Εργαστήριο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των κρατικών φορέων ελέγχου τροφίμων (ΕΦΕΤ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος, Τμήμα Προμηθειών του Ελληνικού Στρατού, Τελωνεία) σε τακτική βάση αλλά και σε έκτακτα περιστατικά για την ανάλυση διοξινών σε τρόφιμα, ζωοτροφές και βιολογικά δείγματα.

Τέλος, πολλές βιομηχανίες τροφίμων έχουν εισαγάγει αναλύσεις διοξινών από το ΕΦΑΜΑΔ στα συστήματα εξασφάλισης ποιότητας HACCP που εφαρμόζουν.

 
© 2008 Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”.               Δημιουργία ιστοσελίδας: 3dview